Firewire

Standard serijskog priključivanja sklopova izvorno razvijen za međusobno povezivanje digitalne video opreme i elektroničkih kućnih uređaja. Svojevrsna zamjena za USB. U zavisnosti od standarda omogućava brzine od 100 do 400 Mbps.

FireWire se često smatra naslijednikom SCSI sučelja. FireWire sabirnica može podnijeti do 63 uređaja prikopčana na jedan FireWire priključak što se izvodi preko raznih razvodnika i tako dalje. Najčešće se koristi kod digitalnih video kamera, a standard je tu prisutan već od 1995 godine kada je konačno i završen i pušten na tržište od strane Apple Computersa. Svako Macintosh računalo trenutno proizvedeno ima ugrađene FireWire priključke jer su oni standardno namijenjeni za zvučne i video profesionalce kojim je najomiljenija platforma za rad upravo Macintosh.
FireWire priključak
FireWire priključak
Standard FireWire 400 može podnijeti prijenose podataka brzine do 100, 200 ili 400 MB/s, što znači da je teoretski USB 2.0 brži (480 MB/s), što u praksi nije istina. Apple je 2003. godine predstavio i FireWire 800 koji može podnijeti brzine do 786,432 MB/s. Podržava plug & play te hot swapping, dok mu je dužina jednog kabla ograničena na 4,5 metara, što znači da se pomoću produžetaka može spojiti 16 kablova, što daje efikasnu dužinu od 72 metra.
 
Povezani pojmovi

Sučelje, Port, Paralelni priključak, Serijski priključak